Svatomartinská vína mají striktní pravidla: musí být čirá, tj. filtrovaná, z povolených odrůd, z principu urychlená a doškolená, slušně zasířená, aby vydržela v lahvích, které se sice otevírají 11. listopadu v 11 hodin, ale můžou ležet někde v teple i půl roku. A vy už víte, že do takových operací my se nepouštíme. Přesto je zajímavé prochutnat si mladá vína plná svěžesti a prozkoumat jejich divokost a proměnlivost. A to si můžete pro porovnání pokoštovat v té nejčistší podobě rovnou ze sklepa, dokonce už den před otevíráním svatomartinských.
Degustovat budete vína zcela bez přidané síry, která ještě zrají ve vlastním rytmu, neurychlovaná, zdravá, čerstvě dokvašená na divokých kvasinkách, lahvovaná s kvasnicemi a jemným perlením přírodního oxidu uhličitého. Tak, jak je sami pijeme. Žádnou odrůdu před vámi neschováme, takže k ochutnání budou i mladá vína, která dozrála až do výběru z bobulí.
Těšte se i na ty nejzajímavější odrůdy, počínaje Hibernalem, Solarisem, Muscarisem a Pálavou, ve srovnání s tradičními burgundami a ryzlinky.
Začneme už poobědovou uzavřenou degustací s omezenou kapacitou 12 vínomilců, kde si dáme pořádnou nálož informací k mladým vínům a pokoštujeme všechny mladé vzorky. Cena 450 Kč na hlavu. Kdo máte zájem, objednávejte na vase@vinarstvimedek.cz.
Od 14:30 pak začíná veřejná část volné degustace – výklad také rádi dáme, dokud u toho budeme stíhat obsluhovat 🙂