Špetka Slovácka

Špetka Slovácka je nový zábavní i zábavný pořad TVS ve spolupráci s Regionem Slovácko a Slováckým muzeem, vařený s chutí Slovácka a podle Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku

Vařím, vaříš, vaříme. A vařit brzy začneme i v Regionální televizi TVS. Ve spolupráci se Slováckým muzeem a Regionem Slovácko pro vás připravujeme pořad, jehož inspirací a předlohou se stala kuchařka plná skvělých regionálních receptů Chutě a vůně slovácké kuchyně.

„Možná jsme poslední, tedy první od konce, ale přineseme vaření ve zcela jiném stylu, ve slováckém! Tedy ne v duchu reklamy na spotřebiče nebo známou korpulentní moderátorku. Ne v duchu cestománie Kluci v akci, kteří recepty jen hýří, ale nikdo u obrazovky vlastně neví, jak má ta či ona exotika chutnat. Ani v duchu Zdeňka Pohlreicha, podle kterého sice, domnívám se, nikdo nevaří, ale všichni podle něj nadávají v kuchyni,“ vysvětluje s lehkou nadsázkou programový ředitel televize Jaromír Šallé, jak bude nový gurmánský pořad Špetka Slovácka vypadat.

Slovácká kuchyně je specifická, oblíbená a vyzkoušená na generacích lidí našeho regionu. Všichni ví, jak většina jídel chutná, jak má vypadat. Je zdravá, protože vychází z toho, co je právě doma a na poli, je velmi jednoduchá. Je tím, co na Moravu mimo jiné táhne tisíce lidí.

Na přípravě pořadu pracuje prakticky celý televizní tým od kameramanů až po obchodní oddělení. Místem natáčení se stane krásný památkový domek v Kunovicích, moderování se ujme jedna z tváří regionální televize a milovnice všeho slováckého Petra Kučerová, v režii se budou doplňovat Jaromír Šallé a Jan Varvařovský, kameraman a režisér nejen České televize. A vařit budou ti nejpovolanější – slovácké „tetičky“, se kterými jsme měli možnost potkat se například při oblíbených gurmánských akcích Vaříme v muzeu, ale i další zkušené kuchařky a kuchaři z regionu.

„Náš pořad představí slováckou kuchyni ve vztahu k danému měsíci v roce. V každém z dílů divákům nabídneme nejen pečlivě vybraný recept - tu na sladké, tu na slané -, ale také vtipnou formou prozradíme něco málo z etnografie. Kromě toho zavedeme příznivce dobrého jídla do restaurací, které slováckou kuchyni vaří. Nebudeme si hrát na velký pořad, nebudeme používat techniku a efekty za miliony. Budeme dělat seriál o vaření, který k divákovi pronese především slovácký život, temperament, mluvu… Zkrátka vše, čemu Američané říkají „feeling,“ dodává Jaromír Šallé.

Co musíte vědět o Špetce Slovácka:

- Představení pořadu proběhne v sobotu 3. října na Festivalu chutí na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti

- Na obrazovkách Regionální televize TVS se Špetka Slovácka objeví poprvé v sobotu 10. října v premiérovém vysílacím čase 18.50

- Prozatím počítáme s natočením 10 dílů pořadu

- Recepty jsou vybrány, těšit se můžete na vdolečky, patenty nebo kyselicu…

- Úvodní znělka se natáčela v památkovém domku v Kunovicích

- Hudbu k úvodní znělce hraje na cimbál Jiří Galuška

- Více informací o tom, jak si vychutnat Špetku Slovácka, hledejte na Facebooku a webu Regionální televize TVS a ve Slováckém deníku. Ty úplně „nejžhavější“ najdete v příštím vydání TVS plus, ve vaší schránce ho najdete 9. října

Pod pokličku Špetky Slovácka můžete pravidelně nahlédnout i ve Slováckém deníku

Všechny díly najdete zde 

Nezapomeňte navštívit

Akce

Webkamery

Informace o projektu: „Cielené školenia, kurzy a tvorba spoločných marketingových produktov - podpora rastu cestovného ruchu v cezhraničných regiónech“
Freepoint - internet za 250 Kč (bez DPH) měsíčně
jantarová stezka
Projekt je spolufinancován z prostředků Evropské Unie
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj,
Ministerstvem pro místní rozvoj a Zlínským krajem